VIRY, MIKROBY, BAKTERIE
Mikroorganismy jsou nevyhubitelnou součástí prostředí člověka – jeho reakce na ně je podmíněna způsobem života člověka a naopak účinky mikrobů na něj.
Mikroby jsou všudy přítomné – některé (a jich je většina) nám pomáhají a jsou pro náš život nezbytné a jiné mohou vyvolat infekční onemocnění. A právě proti nim jsou namířena desinfekční a sterilizační opatření.
CO JE DESINFEKCE
- soubor opatření, vedoucí ke zničení mikroorganismů pomocí fyzikálních, chemických nebo kombinovaných postupů, které mají za cíl přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci
- desinfekci lze definovat jako ničení, či zneškodňování mikroorganismů na neživých předmětech, ve vnějším prostředí (voda, vzduch), na neporušené pokožce (kůže na lidském těle, ruce)
- cílem desinfekce je, aby na předmětech nebo v prostředí nebyly patogenní mikroby, které by mohly způsobit onemocnění vnímavého jedince. U onemocnění, u něhož jsou přenašečem členovci nebo hlodavci, je nutné provádět také desinfekční a deratizační zásahy
- desinfekci dělíme (podle epidemiologie ke konkrétní situaci) na ochrannou a ohniskovou
a) ochranná desinfekce se provádí bez vztahu ke konkrétnímu ohnisku nákazy, tedy i v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje – např. v léčebných ústavech, společných ubytovnách, hromadné dopravě, dětských zařízeních, kasárnách atd. V potravinářských a zemědělských provozovnách a výrobnách, farmaceutickém průmyslu, obchodu, veterinární oblasti apod. mohou být desinfekční a sterilizační opatření součástí výrobního postupu. Ochranná desinfekce je tedy namířená proti možným cestám šíření nákazy a provádí se stále jako součást komplexních hygienických opatření
b) ohnisková desinfekce je zaměřená na neškodování choroboplodných zárodků v ohnisku nákazy s cílem přerušit další šíření infekce. Podle časového sledu se ohnisková desinfekce provádí jako - průběžná ohnisková desinfekce (má za cíl zneškodňovat choroboplodné zárodky vylučované infekčně nemocným člověkem, zvířetem nebo bacilonosičem do okolí – provádí se v okolí infekčně nemocného)
- konečná ohnisková desinfekce (je jednorázovou akcí, kterou má být prostředí, v němž se nemocný nebo bacilonosič pohyboval, zbaveno patogenních zárodků – provádí se poté, co byl nemocný pacient odvezen do nemocnice, byl již vyléčen nebo zemřel)
ZPŮSOBY DESINFEKCE
- povrchová desinfekce – postřik, ponoření, otření
- prostorová desinfekce – aerosoly, páry
MODERNÍ PŘÍPRAVKY
desinfekční přípravky se třídí podle chemické struktury
- ALKALIE (louh sodný, louh draselný, uhličitan sodný …)
- KYSELINY (anorganické a organické kyseliny a perkyseliny)
- OXIDANTIA (ozon, peroxid vodíku, manganistan draselný …)
- HALOGENY (chlor, brom, fluor, jod)
- SLOUČENINY KOVŮ (měď, cín, stříbro, hliník, rtuť, olovo …)
- ALKOHOLY A ÉTERY (etylalkohol, propylalkohol, etylenglykol …)
- ALDEHYDY (formaldehyd, glutaraldehyd)
- CYKLICKÉ SLOUČENINY (fenol, lyzol, kresosan, orthosan, …)
- TENZIDY – POVRCHOVĚ AKTIVNÍ LÁTKY (ajatin, septonex, …)
- KOMBINOVANÉ SLOUČENINY (persteril, jar, pur, …)
CHEMICKÉ METODY DESINFEKCE
podle spektra desinfekční účinnosti zahrnují desinficiencia působení
- baktericidní (usmrcení bakterií)
- bakteriostatické (zastavení rozmnožování bakterií)
- tuberkulocidní (usmrcení M. tuberkuloss)
- mykobaktericidní (usmrcení mykobakterií)
- fungicidní (usmrcení mikroskopických hub)
- fungistatické (zastavení růstu mikroskopických hub)
- sporicidní (usmrcení spór mikrobů)
- sporostatické (zastavení růstu spór mikrobů)
- virucidní (inaktivace virů)
důležitý fakt
- desinfekce je vždy jednorázová, tzn. že po zásahu je desinfikovaný povrch či prostor znovu vystaven novým mikrobům – třeba i patogenním
- desinfekcí nelze ošetřit dlouhodobě povrchy ploch či předmětů – účinnost desinfekce je pouze v okamžiku jejího vlastního zásahu
- před použitím vlastní desinfekce je nutná mechanická očista povrchů, či předmětů, jenž se mají desinfikovat
KDE SE DESINFEKCE PROVÁDÍ
- DESINFEKCE potravinářských a zemědělských provozů
– preventivní i represivní zásahy v provozech – moderní a rychlé metody, vysoká účinnost a kvalita
– zajištění celoročního servisu
– zpracování dokumentace
– zamezení vzniku a šíření infekčních onemocněních a přenosu kontaminovaných výrobků ke spotřebiteli - DESINFEKCE podniků, firem a provozoven
– s ohledem za zajištění zdraví zaměstnanců před nemocemi přenášených patogenními mikroby v prostředí určitých náročných provozů - DESINFEKCE soukromých objektů, bytových družstev
– zajištění ochranné a ohniskové desinfekce, jako např, desinfekce bytů po nemocných, zemřelých, cizích státních příslušnících, kontaminovaných objektů apod.
HISTORIE
Už dávno, i mezi primitivními národy, se odedávna vyvíjely metody, zaměřené na zvýšení odolnosti člověka proti škodlivým vlivům a původcům infekcí. Byly to různé formy tabu a karantén, spalování a vykuřování. To dokazuje, že si lidé uvědomovali, že nejlepší ochranou proti nemocem je zábrana jejich šíření.
Základ moderní desinfekce položil německý lékař Erich v roce 1905 – 15. První desinfekční přípravky obsahovaly fenol. Karbolový zápach provázel nemocnice a vojenské lazarety. Dále se začala používat jodová tinktura, chloroform, kafr, alkohol, chlor, brom, amoniak, ozón atd.
DNES
V současné době nabývá desinfekce stále většího významu nejen ve zdravotnictví, ale i v ostatních oborech hospodářství – hlavně v potravinářských a zemědělských provozech. Má značný význam v boji proti vzniku a šíření přenosných nemocí.